Gravidfoto – Tips

Gravidfoto - Tips 1

Är det någon mer än jag som känner hur det börjar spritta i kroppen nu när vår månaden Mars. Iofs är Mars en relativt instabil månad som både bjuder på vår i ena hörnet och vinter i andra hörnet. Man får se det som fler möjligheter 😉 Att både få bli fotograferad i vinter tema och i vårtema.. Hahah! Finns inga dåliga väder 😉 Det hela handlar om hur man arbetar med det. Men det ska vi inte diskutera här utan detta inlägg kommer handla om lite bra basic tips till er som vill eller har bokat gravid foto med mig! Bra va!

Alright så här är det. Det finns en del att tänka på och anamma så att säga och det första jag skulle vilja prata om är just inställningen. Det är även mitt viktigaste redskap. så vi börjar där så jobbar vi oss neråt mot enkla saker som skoval.

 

 

 1. Open mind. – “Jag trivs inte framför kameran”
  Underbart! Det är därför du bokar mig. Det är väl just det majoriteten av mina kunder uppskattar med mina sessioner att det är roligt och tryggt. Att de där -Hej titta le inte är det som har fokus. Jag har fotograferat gravida i många år och den erfarenheten har lärt mig en hel del om vinklar och vrår men även att vara lyhörd inför era önskemål.
  Jag leder fotograferingen på ett sådant sett att ni får vara er själva men vet vart ni ska dansa.
 2. Miljö – Kommer du til oss eller kommer vi till dig?
  Detta har jag lite information om på Gravidfoto sidan också men jag drar en längre förklaring här. 95% kommer till mig.
  Ljuset är ett av mina absolut viktigaste redskap. Dvs vill jag vara väl medveten om ljuset beroende på tid och säsong. Ca 2 dagar innan åker jag till den plats jag valt utifrån era önskemål och rekar ljus och mer specifika platser. Detta gör att jag Vet att jag kan leverera oavsett väder och vind. Jag har så mycket olika platser här så hittills har jag aldrig haft problem med att möta önskemål om exepelvis, granskog, björkskog, blomfält, grustag, sandtag, vatten, hagar, snår eller hav. Det har hänt att jag har besökt kunder vid speciella önskemål och platsen vi kommit fram till har objekt i bakgrunden som kanske stört och inte går att redigera bort, eller att det vart för mörkt eller väldigt mycket människor i rörelse som inte går att redigera bort. Därför vill jag säkra miljön och era bilder helt enkelt och kunna förbereda innan utan längre resväg. Men ja, jag kan leverera på andra platser än hemma också men jag vill ha min förberedelse och därför tillkommer resvägskostnad.
  Gravidfoto - Tips 2
 3. Matcha rätt – Vad ska Jag/familjen ha på sig?
  Detta kan vara en av de mest omtalade frågorna och jag valde i höstas att göra en igen pdf med just tips inför ert klädval. Färgtänk, materialtänk och olika kombinationer. Detta för att oftast lånar den gravida en klänning av mig och det är inte förrän ni är här på plats som ni helt säkert vet vilken klänning den gravida kommer att välja. Så därför har jag satt ihop färgkombinationer som passar bra ihop med de klänningar jag erbjuder och även tips och trix för resten av familjen. Dvs så löser det sig riktigt fint och vill den gravida inte låna en klänning/kjol så har man denna pdf att utgå ifrån i alla fall om man vill.
 4. Ta med syskon på fotograferingen? –Kommer de sköta sig?
  Jag tror jag har en hel drös av befintliga kunder som kan flika in här att det är Lugnt. Dels är hela denna situation nyhetens behag för kidsen och när den första blygheten har lagt sig så brukar de rocka på bättre framför kameran än föräldrarna. Vid flera tillfällen har det vart att en vila hoppats över eller inte sovit tillräckligt länge, eller dåligt med mat intaget eller kanske början av en förkylning. 90% är det föräldrarna som är mer nervösa/ängsliga över barnen och därför inleder jag nästan varje session där barn är inblandat med att lugna föräldrarna istället. Istället för att bekräfta barnens humör med – var inte så sur nu, varför är du så grinig nu för då, sluta bråka; så visa dem vägen istället. Det är vad jag kommer att göra och jag är tydlig med de instruktionerna då ni kommer att barnen har företräde och om jag vill att ni ska hoppa som grodor ett tag för att barnen ska känna sig trygga och glada så kommer vi alla hoppa som grodor. Simpel as that. Figure of speak. Kan du inte hoppa som en groda kan man låta som en groda iaf. Ni förstår vad jag menar 😉Gravidfoto - Tips 3
 5. Värme och kyla – Kommer jag frysa/svettas?
  Yes det kommer du att göra! Varje säsong bjuder ju på sitt och under vintern och det är minusgrader kommer du få känna hur hårstråna reser sig! MEN alla säger att det är kul. Det blir som en kick och den där jobbiga “frysa” känslan är inte det ni känner under sessionen. Svårt att beskriva men jag har kört gravidfoto ute i -10 grader i 2.5 timma med jämna stopp och de ville inte sluta dansa. Jag har dessutom värmepåsar och filtar till hjälp men ja, flera gånger har dessa knappt använts.
  Under sommarsäsongen så har det faktiskt också hänt att man frusit men det är samma sak där med filt/jacka. Svettas kan nog också befintliga kunder berätta om. Leriga fötter, skratt och konstiga u-svängar. Ja, vi har kul oavsett väder.
 6. Små tips som skoval – Jag glömde skor.
  Skoor. Många glömmer skor. Väldigt många faktiskt och eftersom jag fotograferar på både fält, ängar, sand, skog osv så är terrängen varierande. Så därför tjatar jag om att ta med skor för bruk också. Så vi kan ta oss från en plats till en annan men OCKSÅ ta med exempelvis en ballerina/kängor, boots, sandal om man inte vill stå barfota under hela sessionen. Tips från coachen är att kontrollera mannens skor också så denna inte kommer i kritvita sneakers till en äng med lite för många fallgropar. Jag menar inte att ni Kommer bli smutsiga.. det hela handlar mera om att vara bekväm att röra på sig och inte stirra ner i backen hela tiden. Snyggt och bekvämt.
 7. I pdfen sen kommer ni få en lista med annat smått och gott att tänka på som hårfix, naglar, underklädesval och annat basics som att vara i tid, läsa igenom avtal och priser och hur jivla kul vi kommer att ha!